Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Хор Верьовки виконає “Реквієм” Моцарта у Львові

У Великий вівторок на Страсному тижні з особливою програмою у Львові виступить Національний заслужений академічний український народний хор ім. Г. Верьовки.

Нетрадиційна програма

Концерт під назвою “Поклоняємося страстям Твоїм...” відбудеться 4 квітня в Органному залі. У першому відділі, хор виконає твори, пов’язані з останніми днями земного життя Ісуса Христа.

У другому відділі, разом із симфонічним оркестром Ukrainian Festival Orchestra під дириґуванням Івана Остаповича, прозвучить один зі світових шедеврів – “Реквієм” В.А. Моцарта мовою оригіналу.

“Для нашого хору це нетрадиційна програма”, – зазначає Зеновій Корінець, генеральний директор- художній керівник хору. І дійсно, у свідомості більшості українців хор Верьовки – це колектив, який виконує українські народні пісні. А тут академічний репертуар!

“Великий піст – це час, коли людина має подумати про найголовніше в своєму житті. Ми намагаємося бути одним цілим разом із суспільством. У такий час ми не можемо давати наші традиційні концерти з мажорними, веселими, запальними танцями”, –  каже керівник.

Церковні співи

У львівському концерті візьме участь лише хорова група колективу – більше 50-ти осіб.

У першому відділі концерту прозвучать твори, які дуже рідко виконуються: “Вечері Твоєї тайної…” О. Львова, “Прийдіть, ублажим Йосифа…” Д. Бортнянського, старовинний лірницький кант “Через поле широкоє” в обробці Д. Котка, “Боже мій, нащо мене Ти покинув” Г. Гаврилець, “Богородице, до Тебе нині прибігаєм” О. Архангельського та “Покаяння” А. Веделя.

“Це була дуже кропітка робота, адже перекласти музичну фразу, не змінюючи смислової інтонації, досить непросто. Слово в церкві – це головне. Бо спершу було слово і слово було Бог. Для того, щоб розуміти Бога, потрібно його почути в слові. Коли люди слухають текст і не розуміють, про що йдеться, про який духовний стан можна говорити?”, – пояснює Зеновій Корінець.

Аранжування творів теж оригінальне, спеціально зроблене для виконавської специфіки  українського народного хору.

Унікальне звучання

Другий відділ буде повністю присвячений “Реквієму” Моцарта. Цікаво, як його заспіває народний хор?

“Наша жіноча хорова група унікальна тим, що в ній зібрані голоси з різних куточків України із тембрами грудного звучання, – пояснює керівник. – “Реквієм” – це класичний, академічний твір. Ми співатимемо його так званою змішаною манерою, бо повністю приховати нашу тембральність не зможемо”. За його словами, хор Верьовки буде виконувати цей твір вже втретє, тож досвід такого симбіозу класичного і народного стилів вже є: “Диригентам дуже цікаво працювати з хором такої характерної звукової палітри”.

Додає унікальності цьому виконанню ще й особлива акустика Органного залу. “Мені ця акустика знайома, адже 35 років тому я працював в Органному залі, де на той час знаходилося Львівське об’єднання музичних ансамблів. Крім того, я часто бував у цьому залі як глядач, коли навчався в музичному училищі Дрогобичі”, – розповідає Зеновій Михайлович. Звичайно,  акустика специфічна, каже він, у залі високий купол, і звук летить досить довго. “Але я вважаю, що таку музику потрібно виконувати або в церкві, або в таких храмах мистецтва, як Органний зал”, – підкреслив керівник хору.

Відновлення традицій

Вочевидь, для хору Верьовки почався новий етап розвитку. У жовтні минулого року колектив презентував патріотичну програму “Під покровом Твоїм Богородице – нездоланною є Україна”, де звучали пісні часів визвольних змагань українського народу, починаючи від козацької доби до повстанських та стрілецьких пісень. У січні колектив колядував у Львові з програмою, яка мала назву “Різдво іде по світу”. Перед Великоднем, звучатимуть зразки духовних шедеврів православного та католицького обрядів.

“Це мій стратегічний напрям – розширення репертуару хору, – пояснює Корінець – для мене це дуже важливо. Так ми повертаємо музичні традиції, які були під забороною більш ніж 70 років. Саме народ зберіг духовний спів. Зараз наш обов’язок цю традицію, відновити”. Тепер щороку на період Великого посту колектив, готуватиме особливі заходи: “Така музика має виховувати у наших душах те, заради чого ми живемо – вміння бути людиною у повному розумінні цього слова”.

Діана Коломоєць

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ